F Kosmiczny tort z prażonym kokosem i gorzką czekoladą - Fuzja Smaków

Kosmiczny tort z prażonym kokosem i gorzką czekoladą


Przepis na ten tort obiecywałam wrzucić jeszcze zimą - a tymczasem stało się jakoś tak, że nadeszło w międzyczasie lato, a potem jesień. Tort jest jednak kosmicznie fenomenalny, więc nie zasługuje na to, by jeszcze dłużej się nim egoistycznie nie podzielić. Co roku sama wymyślam sobie tort i w jeden z moich okołourodzinowych weekendów (co zwykle składa się także z celebracją ubierania bożonarodzeniowego drzewka) pieczemy go razem z Mamą. Wspólnym mianownikiem wszystkich tych wypieków zawsze jest czekoladowy biszkopt i puszysta masa z gorzkiej czekolady; różne są tylko dodatki, które też - nie ukrywajmy - zimą są raczej ograniczone.W tym roku wymyśliłam sobie kokos, co jest o tyle zaskakujące, że z kokosem mam historię podobną do kawy: zapach uwielbiam, smak niekoniecznie. Bywają tygodnie, że mogłabym kokosowe słodycze jeść codziennie, potem równie dobrze asortyment na bazie tego orzecha mógłby dla mnie nie istnieć. W grudniu akurat akcje kokosa zwyżkowały, dlatego wymogi były dwa: podjąć próbę wykonania drip cake, a do tego upchnąć w torcie prażone wiórki kokosowe.Plan został zrealizowany w 100%, a jego fantastycznym efektem dzielę się poniżej.  


Bazą są biszkopty - jasny i czekoladowy - oraz masa z gorzkiej czekolady.
biszkopt czekoladowy
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie czekoladowe bez cukru
Budyń wsypać do szklanki, dodać kakao, szklankę dopełnić mąką pszenną. Jajka rozdzielić, żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, następnie dodać cukier. Do ubitej piany z białek dodać spulchnione żółtka i przesiane suche składniki ze szklanki. Delikatnie wymieszać, wlać do tortownicy (d=26 cm), wykładając jedynie dno papierem do pieczenia (boków nie smarujemy tłuszczem ani nie osypujemy bułką tartą). Piec ok. 20 minut, następnie zrzucić z wysokości kolan na złożony koc ułożony na podłodze. Ostudzony biszkopt przekroić na pół.
biszkopt jasny
4 jajka
1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki (lub więcej) ostudzonych, uprażonych wiórków kokosowych

Na suchej patelni uprażyć na rumiany kolor wiórki (w całym przepisie wykorzystamy ich ok. 100-150 g, w zależności od waszych preferencji. Najlepiej zrobić to za jednym zamachem). Ostudzić. Żółtka z proszkiem do pieczenia połączyć w miseczce do wyrośnięcia. Białka ubić z cukrem pudrem. Wyrośnięte żółtka (powinny przypominać piankę) dodać do białek. Następnie dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Biszkopt wlać do okrągłej tortownicy (jak wyżej - dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche) i piec przez ok. 20-25 minut. Powtórzyć manewr z rzucaniem, zostawić do ostygnięcia. Nie przecinać.


masa z gorzkiej czekolady
75g masła
75g cukru pudru
225g śmietanki 36%
225g gorzkiej czekolady
Połamaną czekoladę, śmietankę, masło i cukier umieścić w rondelku, na małym ogniu rozpuścić i zagotować, stale mieszając by się nie przypaliła. Gdy masa zacznie bulgotać należy ją odstawić i pozostawić na całą noc (nie chować do lodówki). Kolejnego dnia jedynie zmiksować przed przełożeniem, nie dodając już żadnych dodatkowych składników.
kokosowa masa grysikowa
100g masła
500ml mleka
1/2 szklanki cukru
16g cukru wanilinowego
5 czubatych łyżek kaszy manny
100-150g uprażonych wiórków kokosowych

Mleko z cukrem i cukrem wanilinowym zagotować, następnie stopniowo wsypywać kaszę mannę. Gotować do zgęstnienia, dodać pokrojone w kostkę masło i wmieszać je w masę. Na końcu dodać wiórki kokosowe i odstawić do przestygnięcia - blaty najlepiej przekłada się letnią, ale nie kompletnie wystudzoną masą.

CONVERSATION

4 comments:

  1. tak kosmiczny, że dla mego lubego fana sf byłby idealny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zatem do upieczenia :D Możliwości dekoracyjne nieskończone!

      Usuń
  2. Śliczny torcik! Bardzo lubię masę grysikową do przełożenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Masa jest świetna, osobiście przyznaję się, że smakuje mi nawet bez ciasta...:D

      Usuń