Stars and Stripes Pie

Kocham Polskę z jej zmiennymi pogodowymi humorami, kapryśnym latem, (czasem zbyt długą) srogą zimą, letnimi festiwalami o coraz lepszym line-upie, z jedynymi na świecie letnimi owocami, masłem które nadal jeszcze smakuje jak masło i niezliczoną ilością pięknych, nieodkrytych miejsc.
Jest jednak jedna rzecz, której Amerykanom niesamowicie zazdroszczę. Zazdroszczę im 4 lipca i całego rozmachu, z którym potrafią świętować obchody uzyskania niepodległości. To dla mnie całkiem fajny przykład na to, że można - może być ciekawie, można na wesoło, można z fajerwerkami - i to jest tak inne od tego naszego narodowego tkwienia w głębokim smutku, ubierania się wyłącznie na biało - czarno i podkreślania smutną miną jak bardzo się cieszymy z tego, że odzyskaliśmy niepodległość. Amerykanie mają ogólnie dość radosne podejście do życia co dość miło jest reprezentowane przez ich szerokie uśmiechy i chęć do pomocy (nawet jeśli zapytani o to jak się dokładnie pisze Marilyn Monroe literują MARYLAND). 
4 lipca traktują wręcz z nabożnością - nie widziałam nigdy takich ilości produktów wszelakich w kolorach bieli, niebieskiego i czerwieni jak właśnie przed nadejściem tego święta w Stanach. Były niezliczone flagi w rozmiarach wszelakich, gotowe kremy do zdobienia tortów, gotowe mieszanki ciast w trzech kolorach, a nawet trójkolorowy cukier...;) To ciasto jest średnio patriotyczne z naszego punktu widzenia, ale za to było tak urocze że trudno było mu się oprzeć. Wygrzebałam je wczoraj w czeluściach Internetu, dzisiaj upiekłam. Pragnę dodać, że po truskawki byłam na targu tuż po 7:30...;-)
Oryginalny przepis wymagał użycia, co następuje : gotowego mrożonego ciasta kruchego, puszkowanych jagód i puszkowanych czereśni. Czereśni nie lubię, a mrożone ciasto kruche to chyba jakiś przekręt...;-) zatem:
Ciasto kruche:
2 żółtka
100g masła
100g cukru pudru
200g mąki pszennej
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać posiekane, schłodzone masło, żółtka i śmietanę, zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto. Może okazać się, że potrzebna będzie większa ilość mąki - to nie wpłynie na smak ciasta. Najlepiej jest je schłodzić w lodówce przed wylepieniem formy. Ciasto dzielimy tak, by pozostała nam 1/4 ciasta którą rozwałkowujemy, wycinamy radełkiem paski o długości wystarczającej, by ułożyć je w poprzek ciasta i kilka gwiazdek. Tarta piecze się około 20 minut, elementy dekoracyjne - w porywach 8. 
Owoce
700g truskawek + galaretka truskawkowa
0,5l jagód + galaretka o smaku owoców leśnych
Galaretki rozpuszczamy każdą w szklance wody i pozostawiamy do przestygnięcia. Owoce należy wypłukać, truskawki - pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Owoce dodajemy do galaretki kiedy ta zacznie już tężeć (można to łatwo sprawdzić - jeśli mieszając ją widzimy, że przy dnie zaczyna już tężeć, to jest to właściwy moment). Truskawki rozkładamy na 3/4 tarty, w pozostawionym rogu układamy jagody. Na gotowych owocach układamy upieczone już gwiazdki i paski.

***
w temacie 4 lipca, Stanów i wakacji...trochę wspomnień :-)
^Flagi są wszędzie. Na trawnikach przed domem, na sklepach, w sklepach...ta była jedną z największych jakie widziałam.
^ Bahia Honda jest powszechnie uważana za jedną najpiękniejszych plaż...na nas, zwłaszcza kiedy staliśmy tam na dole na piasku, aż takiego wrażenia nie zrobiła. Z góry prezentowała się znaaacznie lepiej ;) Ale gdzie jej tam było do....
^...plaży przy Fort Zachary Taylor. 
^Californication
^A to ta ładna droga, która jest w tyyylu filmach ;-)

22 komentarze:

  1. Myśłę, że taka forma świętowania niewątpliwie przypadła mi do gustu, a twoja tarta świetnie się w nie wpasowała. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas w Opolu też "świętowaliśmy" kulinarnie ten smakowity dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, to fakt, że świętujemy zawsze na smutno - szkoda, wszystko jest takie nadęte i oficjalne - trochę się ostatnio zmienia, ale jeszcze długa droga przed nami.
    Ciasto wygląda super - na nasze święto niepodległości upiekę biało-czerwone, już mam pomysł - dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny miałaś pomysł na ciasto:) Zgadzam się z Tobą w 100%. Cieszę się, że choć odbywają się parady wojskowe, bo jest na co popatrzeć, ale nadal jest to dość smutne i szare święto, a szkoda.

    OdpowiedzUsuń
  5. genialne. anglistyczne ;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto cudowne, ale przysłonięte jeszcze piękniejszymi widokami :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja kocham Amerykę i Amerykanów:)

    OdpowiedzUsuń
  8. no Ameryka, Ameryka...! I to w takim słodkim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna tarta i piękne zdjęcia. Zazdroszczę wspomnień :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No tak Ameryka i Amerykanie to, to co mnie inspiruje i do mnie przemawia. A propos Polaków mówi sie o nas : Nie pytaj Polaka jak sie ma, bo jeszcze Ci odpowie ;)
    A tarta genialna !!!

    OdpowiedzUsuń
  11. świetnie wyszło i ta dekoracja, boskie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. gdybyś słyszała moje westchnięcie na widok twojej tart! Boska!

    OdpowiedzUsuń
  13. Tarta wygląda genialnie :)) perfekcyjna!

    OdpowiedzUsuń
  14. Szanowna Pani,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. O mój Boże, cudownie to wygląda. Widzę, że można tym kruchym nakarmić zmysł smaku i wzroku. Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne zdjęcia, aż ślinka cieknie. Postanowiłem zrobić ten deser i o dziwo eureka, udał się. Bez szukania, bez problemu udałem się do mojej lodówki, skąd znalazłem zależane mrożone truskawki i jagody, oczywiście świetnie nadajace się do tarty, może nawet w 100%. Tak też wykonawszy pierwszy poziom, podeszłem i do drugiego i znalazłem mrożone kruche ciasto, w sumie mając podstawę zrobiłem i tą tartę. Powiem tak kto szuka ten znajduje, ja z tego powodu jestem zadowolony, czym oddaję pokłon wszystkim majacym plan wytworzenia tego cudownego, a jakże deseru. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ps. Truskawki i jagody z racji pory roku tylko mrożone, tylko z zamrazarki, tylko gomarowskie. Tak dla przypomnienia. Bye.

      Usuń