F Cinnamon Roll Pancakes - Fuzja Smaków

Cinnamon Roll Pancakes

Wydaje mi się, że jest pewna rzecz która łączy większość ludzi, a dotyczy ich dzieciństwa.
Oprócz posiadania smaków, które od razu teleportują nas w przeszłość, niemal każdemu z nas marzyło się śniadanie złożone z samych słodyczy. Bez szynki i żółtego sera ;), składające się tylko z czekolady i ulubionych cukierków. W momencie, kiedy człowiek staje się odpowiedzialny za siebie i mógłby jeść co tylko mu się podoba na śniadanie - nawet dwa karmelowe batoniki zagryzane czekoladą z orzechami i zapijane kakao - jest już zwykle na tyle dojrzały, że rujnowanie swojego zdrowia nie leży w zakresie jego hobby i zaczyna wstawać specjalnie piętnaście minut wcześniej, żeby zdążyć przygotować sobie zdrową owsiankę. (Chwała, swoją drogą, że owsianki można przyrządzić na tyle sposobów). 
Znalazłam jakiś czas temu w czeluściach Internetu przepis na Cinnamon Roll Pancakes. Uwielbiam cynamonowe bułki. Wiadome więc było, że wypróbuję ten przepis i przysięgam, te pancakes smakują dokładnie tak, jak ciepłe, drożdżowe bułki cynamonowe polane gęstym, słodkim lukrem. A to umożliwia już w sposób całkowicie usprawiedliwiony spożycie wysokokalorycznego i pysznego słodkiego wypieku w postaci naleśników na śniadanie.
na podstawie recipe girl
Masa na pancakes:
1 jajko
220ml mleka
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
230-250g mąki pszennej (lub pół na pół z pełnoziarnistą)
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Potem dodać jajko, mleko, olej i połączyć wszystkie składniki aż powstanie względnie gładka masa - w środku mogą być grudki.
Masa cynamonowa:
100g roztopionego masła
80g brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Masło - roztopione, a najlepiej mocno miękkie, rozetrzeć z cynamonem i cukrem na pastę. Do pancakes najlepsza będzie konsystencja pasty do zębów - taka najlepiej się rozkłada. Do wyciskania jej można użyć jednorazowego woreczka z odciętym końcem lub rękawa do dekoracji wypieków.

Postępujemy tak - na rozgrzaną, suchą patelnię wykładamy masę na pancakes, a potem wyciskamy cynamonową pastę. Pancakes powinny smażyć się przez dłuższą chwilę na średnim ogniu, potem delikatnie je przewracamy i smażymy jeszcze 1,5 - 2 minuty na stronie pokrytej pastą cynamonową. Istotne jest to, by pasta cynamonowa nie była zbyt blisko krawędzi - wymigruje nam poza naleśnik ;)

A to jest bardzo istotny składnik tych pancakes, i nie należy go w żadnym przypadku pomijać:
Polewa z serka śmietankowego:
50g masła
2 łyżki cukru pudru
kropla esencji waniliowej
3 duże łyżki serka śmietankowego
Wszystkie składniki podgrzać w rondelku, delikatnie mieszając. Powinny się połączyć na gładką, jednolitą masę. Gotowe pancakes polewać po wierzchu, kiedy polewa wciąż jest ciepła.

***
Swim with your sorrows
And try delusion for a while
It's such a beautiful lie

Suddenly my eyes are open
Everything comes into focus
We are all illuminated
Lights are shining on our faces

 Blinding

We are all, we are blinded.

CONVERSATION

21 comments:

  1. Pyszności! Koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będą na podwieczorek:)) mogłyby być na śniadanie ale z racji tego, że jeszcze mieszkam na Podlasiu, każde święta obchodzimy 2x i jutro mam już śniadanie zarezerwowane dla przyjaciół:))) Zatem zostaje podwieczorek, i już nie mogę się doczekać! Bo lubię naleśniki, lubię też cynamon:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wypaliły :-) Chociaż smakiem to one nijak nie przypominają delikatnych naleśników...są sycące i ciężkie jak należyta, drożdżowa buła z cynamonem i sowitą ilością lukru ;)

      Usuń
  3. jej, świetny pomysł !! uwielbiam aromat cynamonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cos jest na rzeczy, jesli idzie o te slodkie sniadania... Moze wlasnie dlatego tak je lubie?
    Te placuszki na pewno zrobie.
    no i Hurts <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placuszki i Hurts to już zabójczy zestaw, można zejść z przesłodzenia :P

      Usuń
  5. Bardzo fajny pomysł na pancakesy, zapisuję sobie :)
    Co do mnie, będąc dzieckiem, nigdy nie marzyłam o takim śniadaniu, o jakim piszesz. Nie przepadałam za słodyczami (idealne dziecko kryzysu lat 80.!) i nadal za bardzo nie przepadam :) Moje ulubione śniadania z dzieciństwa to kanapka z żółtym serem i ogromną ilością szczypiorku, kanapka z żółtym serem i ogromną ilością sałaty, kanapka z kawałkami wędzonego kurczaka oraz jajecznica z czosnkiem (tak, ze sporą jego ilością, hihi) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś w dzieciństwie złożyłam w sklepie meldunek, że w domu to tylko szynka i żółty ser ;-) Lata 90... Ale taką kanapką jaką opisujesz to bym nie pogardziła. I jedną i drugą i trzecią, jajecznicą na dodatek też ;)

      Usuń
  6. Wyglądają zjawiskowo!
    Takie śniadania na słodko są moimi ulubionymi :-)

    Serdeczne pozdrowienia,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  7. boskie! najlepsze pancakes jakie w życiu widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jej, świetne, też bardzo lubię te bułeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Obśliniłam się na sam wygląd więc zamierzam wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam, byly przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie zrobić, wyszły przepyszne!: ) Moje efekty są już na blogu. Był to przepis, któy absolutnie nie mógł czekać: )

    OdpowiedzUsuń
  12. czy ten cukier mozna zastąpić słodzikiem??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nie mam pojęcia. Nigdy nie próbowałam zastępować cukru słodzikiem.

      Usuń
  13. Czy mascarpone można potraktować jako serek śmietankowy?

    OdpowiedzUsuń