Chlebek nieźle wykręcony

Jestem egzystuję 
tylko kiepsko mi idzie jakoś zarządzanie swoim czasem, więc praktycznie nic nie piszę
i nie piekę, nie gotuję praktycznie też, a zdaje się że zatracam gdzieś nawet zdolność logicznego składania zdań.
Najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji będzie zatem pozostawienie Was w towarzystwie znacznie lepszego ode mnie, bardziej urokliwego, na pewno ładniejszego a do tego jeszcze powodującego tylko pełne zachwytu pomruki (a więc zlikwidujemy niezręczną ciszę) ciasta. Nom nom. 
Drożdże rozkruszyć z łyżeczką cukru w letnim mleku. Mąkę przesiać, dodać żółtko, cukier, sól i przestudzone masło. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, przelać rozczyn do pozostałych składników i zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut, do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, przygotować nadzienie; miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Nadzienie rozprowadzić po cieście i uformować chlebek - zgodnie z instrukcją zawartą TUTAJ, piec go od 30-45 minut, przykrywając w razie konieczności folią aluminiową wierzch.


It's our last chance to forgive ourselves

23 komentarze:

  1. ostatnio strasznie za mną chodzi coś cynamonowego, teraz nie będę mogła spać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba dziś zrobię :).Życzę powodzenia we wszystkim !

    OdpowiedzUsuń
  3. też mam ochotę na odrobinę cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! Możemy pomilczeć razem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie i smakować też musi równie dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Życzę dystansu i powodzenia. Wypiek rewelacyjny:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dołączam się do milczenia i mruczenia ...mmmmmm. Sama rozkosz na tym zdjęciu!

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne zdjęcia, wspaniałe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. genialny chlebek i genialne ujęcie! <3

    http://emptytaste.blogspot.com/ <- zapraszam ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pozytywnie, cynamonowe zakręcenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. cudne to cynamonowe zakręcenie!

    OdpowiedzUsuń
  12. mam go w planach, muszę go wreszcie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam właśnie takie na sole bez cynamonu za to z jabłkiem i rumem. Nie wiem jak ty ale ja pierwszy raz w życiu zetknęłam się z tego typu metodą na wywijanie. Szokująco prosta i efektowna :) Koleją rundę chętnie zrobię z cynamonem, będą idealne do porannej kawy!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nieźle pokręcone :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń